Iubim sanatatea

Totul a început cu o propunere interesantă lansată de Alexandra Opriș, masterandă în Educație pentru Sănătate la EHESP0.1 IS - LogoWhite în Franța, dar născută pe meleaguri mureșene. Ea avea de mult în minte începerea unui proiect menit să ajute oameni și să le ofere sprijin și informații în ceea ce privește propria lor sănătate.
Impresionați fiind de planurile Alexandrei, noi, voluntarii Ligii Studenților Târgu Mureș, nu am rămas indiferenți la propunerea ei de a colabora pentru înfăptuirea acestui proiect. Am acceptat cu mare drag să schimbăm împreună mentalitatea și stilul de viața al unor oameni care nu au acces la toate informațiile necesare unei vieți sănătoase.

Astfel am demarat prima etapa a proiectului nostru și anume cea de depistare a copiilor din satul Băla, care, deși nu se situează departe de Târgu Mureș face parte dintr-o zona mai izolată a județului. De la bun început am fost susținuți de localnicii satului care au fost extreme de deschiși ideii de a promova sănătatea împreună.

$R3C348H
Primii care s-au bucurat de atenția noastră au fost copiii, care, cu mic cu mare, de mânuța mămicilor sau împreună cu doamna învățătoare, au venit în data de 26 februarie la dispensarul din sat pentru a fi consultați. Nu s-au temut nicio clipă de oamenii în halate albe, iar întreaga acțiune a fost un succes. Sub supravegherea atentă a doctorilor cu experiența și a medicilor rezidenți, am reușit să consultăm peste 50 de copii si astfel să avem o evidența a stării lor de sănătate. Am oferit tuturor posibilitatea unui consult pediatric, dermatologic si stomatologic de specialitate, analize de sânge gratuite (glicemie si hemoglobina), măsuratori antropometrice.

Următoarea parte a p11070516_797913376923333_5742320593300211033_nroiectului avea în prim plan educarea acestor copii, prin ore săptamânale de ”Educație pentru sănătate” menite să le ofere toate informațiile de care au nevoie pentru a crește armonios și sănătos.
Cum să ne ”Iubim Sănătatea”? De la această întrebare a pornit povestea în care cei mici descopereau cât de important este să fii curat, să îți îngrijești dințisorii pentru că vei avea nevoie de ei o viața întreagă , să ai grijă de
mediul înconjurător care îți oferă adăpost și să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată. Prin exerciții interactive, jocuri si povești am reușit să le stârnim curiozitatea și imaginația și astfel să nu uite nicio clipă cât de important este să aibă grijă de propria sănătatea.

Dorind ca ideea noastră să fie cunoscută la nive28.03.2015 - Targul de proiecte FASMRl național am înscris acest proiect la ”Târgul Național de Proiecte” în cadrul Adunării Generale a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România. Impactul a fost unul pe măsura așteptărilor noastre și am reușit să ne prezentam proiectul într-un mod inedit în fața altor Universități de Medicină și Farmacie din țara. Am primit premiul pentru ”Cel mai creativ și cel mai bun proiect local” și mai mult decât atât dorința celorlalte centre de a implementa acest proiect în orașele lor a fost pentru noi cea mai mare răsplată.
Proiectul nostru atinge punctul culminant în perioada 17-18 aprilie, întrucât urmează faza de depistare a adulților. 300 de localnici vor trece pragul dispensarului pentru a primi analize gratuite de colesterol și glicemie, examen clinic pe aparate și sisteme, și măsuratori antropometrice. Voluntarii sunt pregătiți pentru un nou ”maraton” în care vor fi ”doctori cu acte în regulă”.

Pentru a putea reuși să ducem la bun sfârșit acest demers, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră ! Datorită faptului că acest proiect nu are un buget alocat, iar achiziționarea testelor de glicemie si colesterol pentru 300 de persoane sunt destul de costisitoare, facem apel la sponsori. Suma care ne-ar putea ajuta în achiziționarea acestora ar fi de 2500 lei. Sperăm să găsim oameni inimoși care doresc să ne dea o mână de ajutor, pentru că doar împreună facem diferența!

23.IS - Depistaj adulti Afis FinalArticol scris de Adina RADU – coordonator al proiectului in cadrul Ligii Studenților din Târgu-Mureș

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: